Bertil Jansson, konstnär

Jag är främst ateljémålare. Och även om jag emellanåt också målar ute, så avslutar jag alltid mina målningar i ateljén.

Bra att veta

Ny adress 15/3 2018

Besöksadressen till ateljén är:

Storgatan 1A, Kisa.

Bostadsadressen är:

Storgatan 1B, 590 38 Kisa.

Porträttbeställning

När ni beställer ett porträtt, så är ni aldrig bunden till beställningen förrän porträttet är färdigt och har godkänts av er. Men då gäller det ursprungligt avtalade priset. Är ni inte nöjd med porträttet, så annullerar jag beställningen. Hos mig riskerar ingen att betala för ett porträtt de inte tycker om.

Full porträttgaranti.

Följ mig på facebook

Sök på:     Bertil Jansson konstnär och på:  Konstnär Bertil Jansson

Det är jag som är konstnären Bertil Jansson, född 4 april 1943 i Stockholm.

Jag är en klassisk figurativ målare på heltid sedan mitten av 70-talet. Trivs bäst med olja och akvarell, men har också jobbat mycket med grafik och keramik. Jag är en berättande konstnär, som lika gärna målar porträtt och landskap som händelser ur mitt eget liv. Dock är alltid den föreställande konsten min hemvist. Sedan år 2018 har jag tillåtit mig nu att ”trappa ner” lite bertäffande ateljéarbetet.

Jag gifte mig redan som 20-åring, medan jag ännu studerade teknik. Måleriet var då min hobby. Drygt 10 år senare var konsten mitt yrke på heltid. Min 1:a hustru hade keramik som sin hobby genom större delen av livet. Hon hade bl.a. studerat 1 år vid Krukmakarskolan i Helsingborg. Ändå valde hon en friare relation till keramiken, trots att jag byggde henne ett eget krukmakeri på den gård vi köpt utanför Linköping. Men hon lärde mig dock mycket om keramik, en kunskap jag delgav hustru nr 2, som helt saknar formell utbildning som krukmakare. Jag byggde även ett krukmakeri åt fru nr 2, vid sidan av "1:ans" verkstad på gården. INTE ALLS BRA!

Allt detta byggande tog självfallet tid från mitt eget skapande och jag förlorade mycket tempo som konstnär. Då frun nr 2 och jag i november 1999 köpte fastigheten Hjortslund i Kisa, så byggde jag där upp mitt 3:e krukmakeri under en 20-årsperiod. Detta medan min nya hustru med nyfödde sonen ännu bodde kvar på gården utanför Linköping.

För mig följde nu 13 år av slavliknande arbete på Hjortslund. Vi växte snabbt till Östergötlands största krukmakeri för handgjord  brukskeramik. Min tid ägnade jag mest åt byggande, att producera keramik, samt sälja och marknadsföra Hjortslunds Ateljéer. Knappast någon tid alls för mitt eget måleri. När huset våren 2013 var färdigrenoverat och verksamheten blomstrade, så "sparkades" jag ut med hjälp av ett äktenskapsförord och ett slugt onödigt rikt gammalt ”garderobsspöke” från Trosa (till råga på allt). Med köpt advokathjälp, ombads jag ta mina målargrejor och flyttade till en 2:a. Så kan det gå när girigheten paras ihop med ondskan.

Sedan augusti 2013 bor och arbetar jag i hyrd målarateljé. Mitt gamla liv har jag lagt bakom mig. Ekonomiskt förlorade jag mycket "muskler" vid skilsmässan år 2013, men fick åter tid att måla. Efter 4 års tystnad ställde jag ut på Galleri Bellman i Stockholm under augusti 2017. Utställningen hade temat "Sånger från hjärtat" och visade 50 oljemålningar av stor betydelse från mitt liv.                          Se Facebook den 26/8-17 "fotoalbum +70", Bertil Jansson konstnär.

Min yngste son är fortfarande i tonåren. Han bor hos mig varannan vecka och behöver allt mitt stöd. Han går på 3-årigt musikgymnasium i Linköping och "pendlar" mellan hem och skola. Jag befinner mig ständigt i ett flöde av djupt engagemang för min son, mina vänner och konsten.